vezi galerie foto (1 foto)
Pr. Adrian Cărăușu
  • 25 Iulie 1920
  • Scorțeni, Bacău
  • student
  • 19 ani
  • Aiud, Vaslui, Suceava, Pitești, Târgu Ocna, Văcărești, Gherla, Culmea, Periprava

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Adrian Cărăuşu s-a născut la 25 iulie 1920, în familia plugarului Gheorghe Cărăuşu, din Scorţeni, judeţul Bacău. Ca student la Facultatea de Teologie din Cernăuţi este arestat la 11 februarie 1942, pentru suspiciunea de activitate în organizaţie politică interzisă. Din acest motiv este condamnat prin Sentinţa nr. 1493 din 28 martie 1943 a Curţii Marţiale a Diviziei 21 Infanterie la 10 ani de muncă silnică. Execută o parte a pedepsei la Aiud şi Vaslui, deoarece la 21 iunie 1944 este trimis pe frontul din est. După lăsarea la vatră îşi continuă studiile de teologie, ajungând în anul III. Însă în noaptea de 8 spre 9 mai 1947 este arestat din nou pentru presupusă activitate legionară, anchetat într-un grup de 30 de tineri, la Suceava, apoi, din 5 iunie, la Bucureşti, cercetările fiind sub directa supraveghere a lui Alexandru Nicolschi.

Adrian Cărăușu era student teolog, dar era așa de credincios şi aşa de dedicat, încât toată lumea nu-i spunea decât „părintele Cărăuşu”. A făcut închisoare din ’41, cu Gafencu şi cu ceilalţi. El ne-a vorbit prima dată despre viața celor arestaţi din perioada lui Antonescu, despre cum trăiau ei acolo, despre rugăciuni, despre tot ce făceauşi despre trăirea duhovnicească la care ajunseseră. Era foarte interesant, pentru noi părea ceva din altă lume. Şi toate aceste lucruri pe care ni le-a povestit el, şi rugăciunile - că ne-a învăţat o serie de rugăciuni - şi cântările bisericeşti, ne-au ajutat foarte mult. A fost prima dată când am avut o legătură cu teologi în închisoare şi pentru mine întâlnirea asta cu părintele Cărăuşu a fost o mare rezervă de putere duhovnicească pentru cele ce au urmat.

(Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa - Viața părintelui Gheorghe Calciu după mărturiile sale și ale altora, Editura Christiana, Bucureşti, 2007, p. 42)

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii