Ștefan Tumurug
  • 14 Octombrie 1913
  • profesor
  • 4 ani
  • Iași, Jilava, Salcia, Suceava, Poarta Albă, Peninsula (Valea Neagră), Galeșu
  • 21 Noiembrie 1959

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

L-am avut camarad de lagăr dincolo de cercul polar. Prin cântecele lui, Fănică Tumurug, a reușit să mențină moralul ofițerilor români din lagăr.

După 23 august 1944, începură să se perinde prin lagăr indivizi necunoscuți spre a recruta voluntari pentru divizia ”Tudor Vladimirescu”.

Venise și Ana Pauker, o evreică bolșevizată, spre a ne convinge. Fănică Tumurug, cu vocea lui blândă și plină de respect a refuzat propunerea.

În cele din urmă Ana Pauker înfuriindu-se ne-a amenințat pe toți cei ce refuzasem înrolarea în această armată: ”Aici veți putrezi fără să mai vedeți casa în care v-ați născut și părinții care v-au crescut!”.

N-a fost chiar așa precum ne amenințase această femeie cu limbă otrăvită. [...]

Prin 1950 cu toții am fost duși la canalul Dunăre-Marea Neagră și am robit acolo până în anul 1955 când am fost puși în libertate. Întunecata libertate n-a durat prea mult, căci, din nou fusesem arestați în anul 1958 unde ne-am întâlnit în lagărul de la Piatra Frecăței și apoi la Salcia în insula Mare a Brăilei.

S-a sfârșit bietul meu camarad în urma unei ocluzii intestinale.

Zadarnic am insistat la comandantul închisorii ca să-mi dea cheia de la dulapul unde se aflau instrumentele cu care puteam să-i fac - în calitatea mea de medic chirurg al lagărului - o intervenție urgentă spre a-i salva viața precum salvasem atâtea vieți în lagărele din URSS, căci acesta - om negru la suflet - a refuzat zicându-mi: ”Dacă-i pe moarte, să moară că de aceea a fost adus aici în lagăr”.

Fănică Tumurug a murit în brațele mele și eu i-am închis ochii pentru veșnicie.

(Mărturia doctorului Ahile Sari - Mărturii mai vesele și mai triste din întunericul comunist, ediție îngrijită de Gheorghe Andreica, Constanța, 2003, pp. 66-67)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii